Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Aktuality

EBRD ocenila najúspešnejšie projekty na podporu energetickej účinnosti v municipalitách na Slovensku

18.02.2016

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) a jej partneri ocenili najlepšie energetické projekty financované na Slovensku prostredníctvom programu na podporu a rozvoj obcí v oblasti energetiky –MunSEFF, na slávnostnom udeľovaní cien v Bratislave.

Program, ktorý vedie EBRD, je podporovaný Európskou úniou a poskytuje finančné prostriedky slovenským komerčným bankám vo forme pôžičiek pre obce a súkromné spoločnosti za účelom investícií do efektívnejšieho využívania energie v mestskej infraštruktúre, vrátane municipálnych a obytných budov, verejnej dopravy, centrálneho vykurovania a verejného osvetlenia.

Počas slávnostného večera bolo ocenených osem najúspešnejších projektov na podporu investícií do trvalo udržateľnej energetiky. Medzi víťazmi boli samosprávny kraj Bratislava, mesto Nitra, mesto Spišská Nová Ves, spoločnosti poskytujúce energetické služby – Cofely, SE Predaj a KOOR a spoločnosti podnikajúce v oblasti správy obytných domov – ByPo spol. s r.o. a Službyt Levice.

Dve zúčastnené banky v rámci programu - Slovenská sporiteľňa a VÚB banka, boli tiež ocenené počas večera pre ich dlhodobý záväzok k financovaniu projektov trvalo udržateľnej energie.

Od začiatku programu v roku 2010 MunSEFF bolo podporených viac ako 400 projektov vrátane zlepšenia energetickej účinnosti v 114 obecných budovách, 219 obytných budovách a 70 projektov mestskej infraštruktúry. Celková výška úveru dosiahla zhruba 85 miliónov eur s celkovými investičnými nákladmi viac ako 92 miliónov eur. Tento program bol podporený grantom EÚ vo výške 21,3 milióna eur, ktorý bol využitý na investičné účely a poskytovanie technickej pomoci partnerským bankám a žiadateľom o podporu projektov.

Projekty financované programom MunSEFF povedú k ročným úsporám energie, ktoré sa rovnajú elektrickej spotrebe domácností regionálneho slovenského mesta Trnava (okolo 70.000 obyvateľov) a zníženiu emisií skleníkových plynov o 15 000 ton CO2 súčasne.

„K dnešnému dátumu poskytla EBRD 275 miliónov eur vo forme úverových liniek pre zúčastnené miestne banky na investície do trvalo udržateľnej energie. Napriek tomu, že dnes slávime úspešné ukončenie programu MunSEFF, EBRD je naďalej odhodlaná investovať do trvalo udržateľnej energie na Slovensku prostredníctvom programu SlovSEFF, ktorý sa zameriava na súkromný sektor,“ dodala riaditeľka finančných inštitúcií / EU bánk - Lucyna Stańczak-Wuczyńska.

Zdroj: MunSeff

http://energie-portal.sk/Dokument/ebrd-ocenila-najuspesnejsie-projekty-na-podporu-energetickej-ucinnosti-v-municipalitach-na-slovensku-102836.aspx